גיבוי מידע? בשביל מה?

לחץ לפרטי כותב המאמר

בעשור האחרון, עולם אחסון המידע צבר תאוצה גדולה במיוחד. אם פעם היינו מסתפקים בכונן קשיח של כ-120GB כסטנדרט במפרט מחשב, היום המינימום הוא לפחות 250GB...עוד לפני עידן המחשוב, שהעולם עדיין היה מנהל את חייו עם ניירת, הייתה חשיבות רבה למילה "גיבוי". לכל קלסר עב קרס, היה העתק שהיה שמור בכספת לכל מקרה שלא יבוא...

02/11/2016

בעשור האחרון, עולם אחסון המידע צבר תאוצה גדולה במיוחד. אם פעם היינו מסתפקים בכונן קשיח של כ-120GB כסטנדרט במפרט מחשב, היום המינימום הוא לפחות 250GB, כאשר הנפח הרווח יותר הינו 500GB. לחילופין, אם פעם היינו מסתפקים בכרטיס זיכרון למצלמה של 2GB, היום הסטנדרט הוא לפחות 16GB.
אז מה בעצם הביא לשינוי הזה? אין תשובה אחת, ואין גורם אחד שהביא לשינוי הזה, אלא מספר גורמים.

ניתן לומר בבטחה, כי טכנולוגיות חדשות שפותחו, וממשיכות להתפתח בקצב מסחרר, הביאו לשיפור באיכות המידע הדיגיטלי, הצורכים נפח גדול יותר.
למשל, אם פעם היינו מסתפקים בסרט באיכות DVD, היום ישנם סרטים באיכות HD  ו-Full HD של 720p או 1080p, וזאת מבלי להזכיר את התקנים החדשים 4K ו-5K, שעדיין בחיתוליהם, אך צוברים תאוצה מרשימה.
כמו-כן, בעבר, המצלמות הסטנדרטיות היו בין 5-10 מגה פיקסל, והיום הסטנדרט המקובל למצלמות הינו מעל 16 מגה פיקסל, המפיקות תמונות איכותיות במיוחד, שדורשות נפח אחסון רב יותר.

עוד לפני עידן המחשוב, שהעולם עדיין היה מנהל את חייו עם ניירת, הייתה חשיבות רבה למילה "גיבוי". לכל קלסר עב קרס, היה העתק שהיה שמור בכספת לכל מקרה שלא יבוא.
כיום בעידן המידע הדיגיטלי במובן הרחב הכולל מסמכים, מוזיקה, סרטים, תמונות ועוד, על אחת כמה וכמה שהחשיבות גדלה אף יותר. הסיכון פשוט גדול יותר, מכמה סיבות: כאשר המידע נמצא על כונן קשיח שמחובר לרשת, או על ענן אחסון מידע או על כל התקן שמחובר לרשת, עם כמה מוחות מוכשרים, ומספר טריקים מתחת לשרוול, הגישה אליו נעשית יותר ויותר אפשרית, עובדה שמעמידה את המידע שלכם בסכנת קיום (ועוד לא דובר על ההשלכות נוספות).

אך זהו, לא הסיכון היחיד: מחיקה בטעות של קבצים חשובים ב-של חוסר ידע, או חוסר שימת לב. כונן קשיח שפשוט הפסיק לעבוד, או כל כלי אחסון שנפל וספג מכה חזקה שגרמה לו לשבוק חיים, כל אילו יכולים לגרום לכם לאובדן גדול של מידע יקר שצברתם במהלך השנים: זה יכול להיות סרטון של הבת שלכם הראשונה שהחלה לעשות את צעדיה הראשונים, תמונות מהטיול חובק עולם שלכם לאוסטרליה וניו-זילנד או מסמך מאוד חשוב שהכיל מידע יקר, ושכעת לא ניתן לשחזרו.
כל אילו ממחישים את החשיבות של גיבוי המידע היקר לליבכם, כך שאם חלילה יקרה אסון, תמיד יהיה לכם גיבוי ממנו תוכלו לשחזר את המידע היקר.

ברבות סוגי המדיות השונים, גדלו בהתאמה גם אופציות הגיבוי, וניתן היום לבחור במגוון רחב של סוגי גיבוי, המשמשים לגיבוי הקבצים שלכם.
ניתן לחלק את סוגי אמצעי הגיבוי לשתי קבוצות: גיבוי מקוון (Online), וגיבוי לא מקוון (Offline). דוגמאות לגיבוי מקוון, הם כל שירותי הענן לסוגיהם המוצעים ברשת: Google Drive של חברת גוגל, OneDrive של חברת מייקרוסופט, Dropbox, Box.net ועוד. לכל החברות יש נפח אחסון מינימלי חינמי, ואם מעוניינים בנפח אחסון גדול יותר זה בתשלום. היתרון בגיבוי מקוון הוא כמובן, שהמידע זמין עבורכם בכל מקום בעולם שבו תהיו. החיסרון הוא אבטחה, והמוניטין של חברת האחסון. לאורך ההיסטוריה, היו סיפורים על חברות אחסון שפשוט נעלמו, ביחד עם המידע שלכם, ולכן, חשוב לבחור חברות אחסון מוכרות, ועל כן אמינות יותר.

שיטת הגיבוי השנייה, היא שיטת הגיבוי הלא מקוון שכולל העתקה של הקבצים החשובים שלכם להתקן אחסון חיצוני, כגון: כונן קשיח חיצוני, כרטיס זיכרון Micro SD (בעיקר למצלמות), כרטיס זיכרון נייד (Disk-on-Key), ועוד. היתרון בשיטה הזו הוא שהוא מאובטח יותר, הרבה מההתקנים מגיעים עם תוכנות הצפנה שונות שמגבירות את האבטחה של המידע הנמצא בהתקן. החיסרון הוא שבשביל שהמידע יהיה זמין תצטרכו לסחוב אתכם את ההתקן לכל מקום, אחרת הוא לא יהיה זמין.

אבל לא תמיד אנו רוצים לגבות רק קבצים. לעיתים, היינו רוצים לגבות מחשב שלם הכולל מערכת הפעלה, ובמקרה זה לא די בהעתקה של הקבצים &ndash זה פשוט לא יעבוד, אלא יש צורך בתוכנות ייעודיות המסוגלות לשכפל את הכונן קשיח שלכם, וליצור עותק מדויק הזהה בתכולתו למקור, כך שאם חלילה הכונן הקשיח הפנימי של המחשב מפסיק לעבוד, בלחיצת כפתור ניתן לפנות לנקודת זמן של השמירה האחרונה של המחשב שלכם, ולשחזר את המחשב שלכם למצבו המקורי, כפי שהיה לפני המאורע. אחד התוכנות המובילות בשוק הינה Ghost. ישנן תוכנות חינמיות, אבל הן לא מקיפות, ולרוב התוכנות שעושות את העבודה באמת כמו שצריך הן בתשלום.
אם אין לכם את הידע להתעסק עם זה. תמיד ניתן לפנות לטכנאי מחשבים שיבצע עבורכם את הגיבוי.

כל שיטות הגיבוי טובות, והעיקר ליישם את מדיניות הגיבוי של הקבצים היקרים לכם. אל תגידו "לי זה לא יקרה", כי טעויות ואסונות לפעמים לא בשליטתנו, ויכולות לקרות לכולנו. אז אם אין לכם היום גיבוי, אנו ממליצים לעשות זאת בהקדם האפשרי, לשמירה על המידע היקר שלכם, ולראש שקט ללא דאגות.

חזור למאמרים