לתקן את המחשב או לרכוש חדש, מה אתם אומרים?

לא תמיד משתלם לתקן מחשב שהתקלקל, בכדי לבדוק כדאיות תיקון מחשב יש לבחון שלושה פרמטרים עיקריים:

  1. 1. גיל המחשב
  2. 2. עלות החלק התקול + עלות עבודה ביחס לעלות מחשב חדש.
  3. 3. גודל הפער הטכנולוגי בין המחשב הקיים למחשבים המוצעים היום בשוק

 

גיל המחשב

כאשר גיל המחשב קטן מ-3 שנים, בדרך כלל רוב החלקים (היקרים) עדיין באחריות, במקרה כזה מומלץ לגשת עם המחשב לחנות בה נרכש לבדיקה ותיקון במקרה הצורך (המושג אחריות משתנה מחנות לחנות, בחלק מהחנויות הכוונה לאחריות לחלקים בלבד, ובחלק מהחנויות הכוונה לחלקים ולעבודה, מומלץ לבדוק זאת במעמד הרכישה) , אם המחשב הוא מותג, לדוגמא DELL או HP, אין צורך להתקשר לחנות ממנה רכשתם את המחשב ויש צורך להתקשר לתמיכה של אותו ייצרן, לכל הייצרנים יש נציגות בארץ עליכם להתקשר לנציגות שלהם והם מפנים אתכם למעבדה שבד"כ עובדת במיקור חוץ ( ישנם מחשבי מותג רבים שמגיעים עם אחריות עד בית הלקוח שזה יתרון גדול כשרוכשים מחשב יש לתת את הדגש על הנושא הזה).

• גם היקף האחריות משתנה ממותג למותג ומחנות לחנות, ישנם מקומות שהאחריות עלולה להתבטל אם פותחים את המחשב וכדומה.

 

להלן מדגם של חלקים ומספר שנות האחריות הנהוגות עבורם:

  1. 1. מעבד – 3 שנות אחריות ומעלה
  2. 2. זיכרונות ודיסקים קשיחים – בין שתיים לשלוש שנות אחריות.
  3. 3. מארזים – מארזים פשוטים מגיעים (בד"כ עם ספק כוח) ללא אחריות על המארז, מארזים מתקדמים (בד"כ לגיימרים ) מגיעים ללא ספק ועם שנתיים עד שלוש שנות אחריות.
  4. 4. מאוורר של מעבד – מאווררים בכלל מגיעים ללא אחריות, אם קיבלתם אחריות על מאורר בחנות כנראה בעל החנות לוקח את זה על עצמו, לעומת זאת מערכות קירור מתקדמות יותר אומנם יותר יקרות אך יעילות יותר ומגיעות עם אחריות.
  5. 5. ספק כוח – ספקי כוח פשוטים מגיעים עם חצי שנה אחריות עד ספקי כוח איכותיים שמגיעים עם (עד) 3 שנים אחריות.


עלות החלק התקול + עלות עבודה ביחס לעלות המחשב.

לעיתים החלק בתקול + העבודה עלול להגיע לסכום שלא יהיה כדאי לתקן ויהיה עדיף לרכוש מחשב חדש ( עם אחריות ) ולא לתקן מחשב ישן ולא לקבל אחריות, או במקרה הטוב לקבל אחריות 3 חודשים על העבודה, אין נוסחה כמה מעלות המחשב כדאי להחליף וכמה לתקן, כל אחד לפי הפרוטה המצויה בכיסו.

 

עבודות תיקון זולות שכדאי לתקן גם אם המחשב עבר את גיל 3 (בדרך כלל):


החלפת מאווררי מערכת ומאורר מעבד – החלפת מאורר מערכת עולה כ-100 ₪ כולל עבודה ועוזר לשמירה על טמפרטורה תקינה, החלפת מאורר מעבד ( כולל צלעות קירור) עולה בין 150-200 ₪ תלוי בסוג המאורר.
החלפת ספק כוח פשוט – בין 150-200 ₪.
בעיות כלליות במחשב – ניקוי תוכנה, התקנת תוכנות חינמיות וכדומה בד"כ מסתכמות במחיר של עד 200 ₪.
המחירים מתייחסים עבור שירות במעבדה, ולכאורה כוללים מע"מ, אם העבודה מתבצעת אצלכם בבית יש להוסיף כ-100 ₪ כולל מע"מ עבור שירות הגעת טכנאי מחשבים לביתכם.

 

מקרים מובהקים שלא כדאי להתחיל בכלל עם תיקון מחשב:


תקלה בלוח אם – לוח אם פשוט עולה כ-300 ₪ (כולל מאורר מעבד שבד"כ מחליפים כבר בהחלפת לוח אם), עבודת החלפת לוח אם עולה כ-300 ₪ נוספים וזה בתנאי שלא היו סיבוכים בדרך כגון: התקנה מחדש של מערכת הפעלה וכדומה שעלול לגרור עלות נוספת של 200 ₪, לכן אם הלוח אם תקול ואין לכם אחריות, מראש מומלץ לוותר על התיקון ולרכוש מחשב חדש.

 

גודל הפער הטכנולוגי בין המחשב הקיים למחשבים המוצעים היום בשוק

 

רוב האנשים לא מודעים ולא מחשבים את החדשנות הטכנולוגית גם כשהם רוכשים מחשב חדש, לדוגמא: מעבדי אינטל מגיעים (העיקרים) בגרסאות i3-i5-i7 , לכל מעבד יש תת דגם שמציין את דור המעבד, כיום המעבדים החדשים ביותר מגיעים בדור 6, לכן אם רכשת מחשב חדש עם דור 4 בעצם רכשת מחשב עם טכנולוגיה מלפני שנתיים – שלוש, בד"כ המחשבים האלה מגיעים עם שנה אחריות, מה שיגרור מצב שאם המחשב יתקלקל לך אחרי שנה וחצי לא בטוח שיהיה כדאי לתקן, מאוד מפתה לרכוש מחשבים כאלה כיוון שלרוב המחיר שלהם זול ב20-25 אחוז ממחשבים חדשים עם טכנולוגיה חדשה.

במאמר הבא ניתן המלצות והרחבה לגבי איך קונים מחשב, בעיניים פקוחות ולא רק בעיניים של זאפ.

 

עבור למאמרים